6 tips om een stageplaats te vinden
Job,  Studie

6 tips om een stageplaats te vinden

Nog geen stageplaats gevonden? Of nog niet aan het zoeken? Geen idee hoe je aan je zoektocht begint? Op Eigen Benen Staan to the rescue!

1. Denk na over het soort stageplaats dat je graag wil

Wat wil je graag bijleren op je stage? Welke bedrijfscultuur past bij je? Vanaf wanneer is een stage uitdagend genoeg voor jou zodat je je niet verveelt? Zodra je daar een duidelijk beeld van hebt, kan je actief op zoek.

giphy (17)

2. Spreek je netwerk aan

Heel vaak kan je via-via gemakkelijk aan een stage geraken. In het bedrijf van je mama, papa, tante of nonkel bijvoorbeeld. Maar zelfs als je niet in de bedrijven waar zij werkzaam zijn wilt werken, kan je zeker wel laten vallen dat je op zoek bent naar een stageplaats. Zelf ben ik destijds aan de slag gegaan bij een bedrijf waar een vriendin van mijn nicht werkte. Geen geluk bij je netwerk? Geen probleem, zonder hulp lukt het ook. Lees snel de andere tips.

3. Ga online

Net zoals bij een vaste job, is het voor een stage belangrijk om een cv te hebben die up-to-date is en deze te verspreiden. Een gemakkelijke tool hiervoor is LinkedIn. LinkedIn is als het ware een online cv. Via de sociale netwerksite kan je ook makkelijk netwerken met recruiters.

giphy (16)

4. Ga voor je droombedrijven

Je hebt vast wel een lijstje met droombedrijven waar je voor zou willen werken. Bied jezelf proactief aan, ook al geven de bedrijven niet aan dat ze op zoek zijn naar een stagiair. Stuur een prikkelende motivatie en je cv door via e-mail en wachten maar. Na 2 weken nog niets gehoord? Bel dan gerust een keer. Dat laat de werkgever zien dat je hands-on bent.

5. Doe research

Naast websites specifiek voor stagiairs zoals monstage.be en student.be kan je bij heel wat vacaturewebsites zoeken naar beschikbare stageplaatsen bv. stepstone.be, vindazo.be, vacature.com …

6. Op gesprek

Ook al is het ‘maar’ een stage, probeer langs te gaan voor een gesprek. Een korte verwijzing aan telefoon of in je e-mail à la ‘Ik kom mezelf graag voorstellen tijdens een gesprek’, is vaak voldoende. Last van sollicitatiestress? Vul dan onze persoonlijkheidstest, de sollicitatiehacker, in. Die geeft je meteen mee wat je sterktes en valkuilen zijn. Naast je ervaring op vlak van studies of vakantiejobs is namelijk ook je persoonlijkheid van groot belang voor de recruiter.

giphy (15)

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *