Combineer je studies met de feestdagen
Gezondheid,  Studie

Combineer je studies met de feestdagen

Prettige feestdagen! Of wat daarvan overblijft tijdens de blok…
Voor ondergetekende is het nog niet zo heel lang geleden dat de feestdagen gepaard gingen met stapels boeken, notities, PowerPoints en de nodige lading stress. Hoe je het ook draait of keert, het blokken combineren met de vele familiefeesten en het feestgedruis is niet altijd even gemakkelijk. Daarom verzamelden wij enkele bruikbare tips voor jou. Veel succes!

Plan je studiemomenten zo snel mogelijk in

Zelf begon ik hieraan zodra ik mijn examenrooster kreeg. Hoeveel tijd heb je tussen vakken in? Hoeveel tijd moet je er tijdens de blok aan besteden? En het puzzelen kan beginnen! Probeer een vast studieritme te ontwikkelen. Als je rond hetzelfde uur opstaat, is de kans dat je je overslaapt kleiner. Je lichaam went aan je ritme en je zal je dus ook fitter voelen.

Plan leuke pauzemomenten

Tijdig een korte pauze nemen is belangrijk. Maar plan zeker ook enkele uitgebreide pauzes in waarbij je je gedachten echt kan verzetten en helemaal kan ontspannen. Zo is even sporten of een halve dag kerstshoppen i-de-aal tijdens de feestdagen.

Plan niet te punctueel

Er kan al eens iets onverwachts gebeuren tijdens het blokken. Je tante en nonkel springen binnen want zij hebben verlof en je bent plots weer een uurtje kwijt. Zorg dus dat je planning realistisch is en laat zelfs wat extra ruimte open waar mogelijk!

Verzamel al je studiematerialen voor je aan de blok of aan een nieuw vak begint

Als je tijdens het studeren nog op zoek moet naar de volgende PowerPoint verlies je kostbare tijd en panikeer je misschien nodeloos! Dus ook al hoor je het niet graag: orde is hierbij belangrijk.

Slaap voldoende en eet gezond

Je lichaam en hersenen hebben heel wat energie nodig tijdens het studeren. Maar op kerstavond of bij oud op nieuw mag je heus wel eens zondigen. Dat maak je dan wel goed in je voornemens voor 2017 ;-).

Ga niet meteen na het studeren slapen

Gun je hersenen de broodnodige rust om te bekomen van een zware studiedag. Dat zal ook je slaap ten goede komen.

Bereid je praktisch voor op je examen

Maak voor jezelf een handig overzicht met wanneer je welk examen hebt, welke zaken je mag meenemen, waar je precies moet zijn… Zo voorkom je in de laatste momenten heel wat stress. Controleer de avond op voorhand natuurlijk wel even of de locatie niet veranderd is!

Vertrouw op jezelf

Tijdens het studeren praat je natuurlijk veel met vrienden en studiegenoten. Denk er echter aan dat iedereen op een andere manier studeert. De één studeert snel, maar herhaalt veel, de ander studeert liever één keer heel grondig. Laat je niet van de wijs brengen en vertrouw in je plan van aanpak.

Geniet van de feestdagen!

Een betere ontspanning met vrienden en familie ga je niet vinden. Als je goed plant, kan je gerust een dagje vrij nemen bij Kerst en/of Nieuw.
Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *