Falen is oke, zo leer je ervan!
Job,  Studie,  Talent

Falen is oke, zo leer je ervan!

Heb jij wel eens last van faalangst? No need! Falen is oké, dik oké zelfs. Het maken van fouten is dé leerschool van het leven. Wij geven tips mee zodat jij zo veel mogelijk leert uit je volgende flater! 

Je kan pas uit je fouten leren als je erkent dat je fouten maakt. Dat is dan ook de eerste stap. In de plaats van je tijd steken in een andere dader uitzoeken voor de gemaakte fout, verplaats je door je fout toe te geven de focus naar begrip, leren en groeien.

Maar ja, fouten toegeven kan moeilijk zijn. Zeker als je fout andere mensen heeft beïnvloed. Het schuldgevoel en de schaamte die samengaan met het maken van een fout, zitten in onze cultuur ingebakken. Het is dan ook normaal dat je die zaken voelt wanneer je een fout maakt.

Maar ja, als je dat soort gevoelens wilt uitsluiten, wordt het leven een enge plaats die slechts veilig aanvoelt als je nooit fouten maakt, nooit buiten de lijntjes kleurt, nooit wat nieuws probeert … en dus ook niets leert. #noshame, dus!

giphy (3).gif
giphy (4)

Om te leren van je fouten, heb je drie dingen nodig:

 1. Jezelf in situaties brengen waar je interessante fouten kan maken. Denk: buiten je comfortzone treden
 2. De moed hebben om je fouten toe te geven
 3. De moed hebben om zaken te veranderen

Domme fouten of complexe fouten?

Er bestaan verschillende soorten fouten. Vergelijk bijvoorbeeld onderstaande fouten met elkaar:

 1. Tijdens ons jaarlijkse orkest voor het goede doel, stond mijn viool te luid afgestemd waardoor de trompet overstemd werd en je hem nog nauwelijks kon horen.
 2. Er zit een Oreo in mijn onderbroek.

Noticed the difference? 😉 De tweede fout is een stomme, kleine fout die je gemakkelijk kan voorkomen of rechtzetten. Dat soort fouten is minder interessant om iets uit te leren. Het enige dat je hieruit misschien zal leren is hoe onaangenaam het voelt om zo’n koekje in je onderbroek te hebben zitten.

De eerste fout is dan weer een complexere fout, waar je wel uit kan leren. Je kan je gedrag veranderen om herhaling van de fout te voorkomen. Uit dit soort fouten, vloeien vaak beloftes voort. “Ik beloof dat ik geen afwas op mijn kamer zal laten slingeren” of het iets serieuzere “Ik beloof dat ik je niet meer zal bedriegen”. Om deze beloftes waar de maken, is een zekere verandering nodig.

We all need somebody to lean on

Om uit dit soort zaken te leren, heb je vaak het perspectief van een ander nodig. In dit geval je moeder of je vriend/vriendin die je erop kan wijzen als je je niet aan je belofte houdt. Ze helpen je ook met het verwerken van je fouten. Vertel je je omgeving over een fout die je maakte, en kan je er zelf om lachen? Dan weet je dat je je fout verwerkt hebt.

Onthoud vooral: iedereen maakt fouten. Maar wat er ook gebeurt, je leert er alleen maar uit. Alle fouten die je maakt, helpen je je doelen te bereiken in the long run.

Checklist om van je fouten te leren

 • Verantwoordelijkheid nemen helpt je leren uit je fouten
 • Verwar het maken van fouten niet met een mislukkeling zijn
 • Je kan je fouten niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat
 • Groei begint waar je ruimte ziet voor verbetering
 • Probeer te begrijpen waarom de fout gebeurde en wat de factoren waren:
  • Welke informatie zou de fout kunnen hebben voorkomen?
  • Welke kleine fouten hebben bijgedragen aan de grotere fout?
  • Waren er mogelijke alternatieven?
  • Welke verandering is er nodig om dezelfde fout in de toekomst te voorkomen?
  • Hoe denk je dat je gedrag zou verschillen als je in eenzelfde situatie zou terechtkomen?
 • Probeer de fout te begrijpen tot het punt dat je erom kan lachen

Veel succes en keep on failing forward!

giphy (5)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *