“Ik werk in sterrenzaak maar ga ook naar de frituur”
Job,  Talent

“Ik werk in sterrenzaak maar ga ook naar de frituur”

Sander Spreeuwers kreeg de liefde voor het koken met de paplepel mee van zijn mama. Na een specialisatiejaar in de hotelschool mocht hij op zijn achttiende meteen aan de slag bij Hertog Jan, één van de twee enige driesterrenrestaurants in België. Nu de sluiting van Hertog Jan is aangekondigd, droomt hij van een eigen restaurant. Lees hier zijn verhaal.

Quick facts

Naam: Sander Spreeuwers
Leeftijd: 22
Woonplaats: Brugge & Opglabbeek
Talent: koken

Wanneer en hoe is je liefde voor koken ontstaan?

“Dat was op heel jonge leeftijd al, toen ik pas kon lopen eigenlijk. Mijn mama haar hobby was koken, en van kleins af aan stond ik al mee in de potten te roeren. Zij heeft haar passie dus aan mij doorgegeven.”

Wanneer wist je dat je van koken je beroep wou maken?

“Eigenlijk wist ik dat al op de lagere school, maar mijn ouders vonden toch dat ik eerst iets anders moest proberen. Koken, dat leek hun een harde wereld. Dus ik heb eerst een paar jaar op de middelschool in Bree gezeten, om dan toch in de hotelschool te beginnen in het derde middelbaar. Ik heb dan nog een specialisatiejaar erbij gedaan en mij gespecialiseerd in wereldkeuken.”

Hoe ben je op je huidige werkplaats terechtgekomen?

“Toen ik afstudeerde heb ik mijn cv uitgestuurd naar enkele restaurants en Hertog Jan was eigenlijk het eerste restaurant dat reageerde. Ik ben dan natuurlijk zo snel mogelijk langsgegaan. Ik had het geluk dat ik meteen kon beginnen als chef de partie, de meesten die beginnen bij ons moeten eerst hier en daar bijspringen vooraleer ze chef de partie kunnen worden.”

Chef de partie? Wat houdt dat precies in?

“Een chef de partie is een kok die verantwoordelijk is voor een gedeelte van de keuken. Ik ben één van de vijf chef de parties in onze keuken en ben verantwoordelijk voor vlees, vis en saus. Verder is er ook nog de grote chef, Gert de Mangeleer, en de keukenchef die alles in goede banen leidt. De souschef houdt zich dan weer bezig met de organisatie. In totaal zijn we met zo’n 15 in de keuken.”

Je woont in Opglabbeek, maar Hertog Jan ligt in Brugge. Pendel je iedere dag?

“Nee, dat is heel ver. Ik vertrek maandagavond naar Brugge en ik werk van dinsdag tot zaterdag. Zondagmiddag kom ik terug naar huis. Ik verblijf tijdens de werkdagen dus in Brugge.”

Wat is het leukste aan je werk?

“Zorgen dat de mensen met een goed gevoel van tafel kunnen gaan, de mensen blij maken. Ervoor zorgen dat de mensen de hele beleving gehad hebben van het eten en het restaurant zelf, dat geeft veel voldoening.”

Wat is het minst leuke?

“Dat is moeilijker, er zijn niet echt minpunten voor mij. Ik doe het graag!”

Als kok heb je geen 9 to 5-job. Hoe sta je daar tegenover?

“Ik ben dat gewoon. Wij beginnen om 8u smorgens tot 24u ’s nachts, pauze nemen we ook niet echt. ‘s Avonds proberen we wel een halfuur of drie kwartier te zitten. Dat is nu al bijna 4 jaar zo, als ik gedaan zou hebben met werken om 17u zou ik niet weten wat ik zou moeten doen met al die vrije tijd. Dingen die ik graag wil doen, zoals op vakantie gaan, doe ik tijdens mijn vrije dagen of tijdens de sluitingsdagen.”

Heb je zelf een lievelingsgerecht?

“Een lievelingsgerecht heb ik niet echt, er is zo veel hé. Maar je kan mij altijd plezier doen met een biefstuk met frietjes. Of een bezoek aan de frituur. Ja, ik werk in een sterrenzaak, maar ook ik ga naar de frituur.”

Wat is volgens jou onmisbaar in elke keuken?

“Een mes, goede producten van goede afkomst en muziek. Tijdens de voorbereidingen staat er altijd muziek op, anders zou het maar saai zijn denk ik. We zijn veel uren bezig met de voorbereiding, ’s morgens van 8u tot half 12 en tijdens en na de servies van ’s middags ook nog.”

Wat hoop je nog te bereiken in je verdere carrière?

“Ik wil graag mijn eigen restaurant beginnen. Hertog Jan stopt eind dit jaar. Een sterrenrestaurant brengt veel druk met zich mee en na 15 jaar wil onze baas meer tijd voor zijn gezin. Hij gaat dus in de plaats meerdere zaken openen, maar niet op sterrenniveau. Ik kon meegaan naar één van die zaken maar wil toch liever mijn eigen ding doen. Ik ben bezig met de voorbereidingen voor een gastronomisch restaurant in de regio Limburg en hoop open te kunnen gaan in 2020. Wie nieuwsgierig is en op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen mag me zeker volgen op Instagram: @modest95.”

Heb je tips voor onze lezers?

“Wat ik de jongeren vooral wil meegeven, is dat als er iets is dat ze graag willen doen dat ze zeker de stap moeten zetten. En zich vooral niet laten remmen door angst, maar er 100% voor gaan. Je moet je werk vooral graag doen, en als je iets kiest voor bv. het geld, hou je dat uiteindelijk niet vol en moet je toch op zoek naar iets anders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *