Ken jij jezelf? 5 tips voor meer zelfinzicht
Gezondheid,  Job,  Studie,  Talent

Ken jij jezelf? 5 tips voor meer zelfinzicht

Zelfkennis is inzicht hebben in jezelf. En dan bedoelen we niet wat je lievelingsgerecht of –kleur is, maar wel wat je kwaliteiten zijn, je valkuilen, wat je energie geeft, wat je energie kost, wat je grenzen en vaardigheden zijn, enzovoort. Zelfkennis is belangrijk om de juiste keuzes te maken op vlak van o.a. carrière en relaties. Lees hier enkele tips voor meer zelfinzicht.

Waarom is zelfkennis zo belangrijk?

Zelfkennis is enorm belangrijk. Bij een gebrek aan zelfkennis, ga je solliciteren voor jobs die niet bij je passen en ga je je niet goed voelen in je job. Je over- of onderschat je mogelijkheden, je gaat relaties aan die iedere keer stuklopen, je doet dingen waar je je achteraf niet goed bij voelt … Je kan jezelf dus heel wat leed besparen door jezelf écht te leren kennen.

Waarom is zelfkennis verkrijgen zo moeilijk?

Het verwerven van zelfkennis kan moeilijk zijn. Veel van wat we doen, doen we namelijk onbewust. Het is een van onze instincten om onze minder flatterende kantjes te negeren. Daarnaast is het eng om jezelf dieper te gaan analyseren; dan kan je er namelijk achterkomen dat je carrière of je partner helemaal niet bij je past. We negeren dus heel wat toekomstige ‘red flags’ in ruil voor een vredig ‘nu’. Verder zijn we er helemaal niet mee bezig. Wanneer heb jij eens een uurtje ‘jezelf leren kennen’ in je agenda gepland? Niet zo vaak waarschijnlijk.

giphy (11).gif

Tot slot zitten onze gevoelens vaak in de weg. Belangrijk om weten, is dat onze gevoelens niet bepalen wie we zijn, net zoals onze gedachten dat niet doen. Zij zijn slechts een kleine fractie van wie we zijn.

Hoe leer je jezelf kennen? 5 tips voor meer zelfinzicht:

  1. Treed uit je comfortzone. Je leert het meest uit ervaringen en tegenslagen. Hoe meer nieuwe ervaringen, hoe meer zelfkennis, dus!
  2. Vraag feedback aan anderen. Hoe je jezelf ziet, is niet altijd hoe anderen je zien. Gebruik je omgeving als klankbord. Wat zijn volgens hun jouw sterktes en valkuilen?
  3. Doe aan mindfulness. Je blokkeert even alle invloeden van buitenaf en komt tot jezelf. De ideale manier om aan zelfreflectie te doen.
  4. Neem verantwoordelijkheid. Als je overstuur bent, ga je naar jezelf kijken en naar wat het is dat je overstuur maakt in de plaats van dit te projecteren op anderen. Je hebt zelf de kracht om veranderingen te maken!
  5. Doe de sollicitatiehacker en ontdek alvast je sterktes en valkuilen op de werkvloer! Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *