Omgaan met afwijzing: 7 tips!
Job

Omgaan met afwijzing: 7 tips!

In je zoektocht naar je eerste job, krijg je meestal te maken met afwijzing. Het is slechts weggelegd voor de happy few om bij één van hun eerste sollicitaties op gesprek te mogen gaan en de job in de wacht te slepen. “We hebben je cv niet weerhouden.” Telkens weer dat zinnetje, telkens weer die teleurstelling. Hoe ga je hier best mee om? Wij verzamelden enkele tips!

1 Solliciteer niet lukraak

Wanneer je een interessante vacature tegenkomt, doe dan wat research over het bedrijf voor je beslist of je wil solliciteren. Wat zijn de bedrijfswaarden? Wordt er ook in het weekend gewerkt? Is het een groot of klein bedrijf? Als je enkel solliciteert bij de bedrijven die echt bij je passen, is de kans op afwijzing al heel wat kleiner.

2 Reageer stijlvol

Ook al ben je teleurgesteld, beantwoord de recruiter altijd op een beleefde manier. Misschien kom je zo toch ooit nog in het bedrijf terecht. Bedank de recruiter om je iets te laten weten en vraag en zeg dat hij of zij je zeker mag contacteren wanneer er een positie vrijkomt die bij je past.

3 Bekijk het aan de positieve kant

Uit een afwijzing kan je heel veel leren. Durf de recruiter te contacteren en te vragen waarom je niet op gesprek mocht komen of waarom ze zijn afgehaakt na een gesprek. Daaruit kan je leren voor je volgende sollicitatie(s). Je zal ook merken dat het vaak niet aan jou ligt, maar iemand anders simpelweg wat meer relevante ervaring heeft.

4 Geef niet op!

Bekende fotomodellen of schrijvers hebben ook vaak lang moeten volhouden eer ze het gemaakt hebben. Denk bv. aan J.K. Rowling, afgewezen door tientallen uitgevers vooraleer ze een uitgever vond die haar eerste Harry Potter-boek wou publiceren. Als zij had opgegeven na één keer, of zelfs na vijf keer, hadden we nooit van Harry Potter geweten.

5 Koester niet te veel hoop

Als je op gesprek wordt uitgenodigd, of zelfs een tweede gesprek, is het verleidelijk om al te gaan nadenken over hoe het zou zijn om de job beet te hebben. Probeer met je voetjes op de grond te blijven en uit te gaan van elk scenario, en misschien zelfs van het slechtste scenario. Zo word je minder snel teleurgesteld.

6 Werk aan je zelfvertrouwen

Een sollicitatiegesprek is vaak zenuwslopend. Als je erg nerveus bent, is het moeilijk om jezelf te zijn en een goede indruk te maken. Pak pen en papier, en schrijf je sterke en je zwakke punten op. Noteer hoe je je sterke punten kunt uitspelen en je zwaktes kunt verbeteren of in je voordeel kunt gebruiken. Vind je dit een moeilijke oefening? Vul dan onze sollicitatiehacker in, een persoonlijkheidstest die je sterktes en valkuilen toelicht.

7 Take a break

Voel je dat je gedemotiveerd raakt door de afwijzingen? Neem dan enkele dagen of weken pauze en voel je daar niet schuldig over. Het heeft toch geen zin om te gaan solliciteren wanneer je niet 100% gemotiveerd bent, want dan kan je ook geen gemotiveerde indruk maken. Goede manieren om je gedachten te verzetten zijn gaan sporten, of maak eens een avontuurlijke reis nu de kans hebt.

Never give up. Veel succes vanwege het OEBS-team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *