SOS sollicitatieadvies
Job,  Talent

SOS sollicitatieadvies!

Je zenuwen onder controle houden  voor of tijdens een sollicitatie is niet altijd even simpel. Een gezonde portie zenuwen is nooit slecht. Het zet je op scherp. Toch nemen bij heel wat mensen die zenuwen de bovenhand waardoor je kansen drastisch afnemen. We geven je graag een aantal tips waarmee je je stresslevel min of meer onder controle houdt.

Weet waarvoor je gaat solliciteren

Het klinkt logisch maar gek genoeg weten mensen soms maar half waarvoor ze gaan solliciteren. Informeer je vooral al over de jobinhoud, vereiste vaardigheden en je verantwoordelijkheden. Is de jobinhoud niet duidelijk? Vraag indien mogelijk al op voorhand extra informatie. Hoe zal de sollicitatie verlopen? Zijn er testen? Bestaat de sollicitatie uit meerdere rondes?

Laat tijdens je sollicitatie ook merken dat je goed op de hoogte bent. Ken de belangrijkste aspecten van de job en speel in op de vereisten aan de hand van kwaliteiten of ervaring. Belangrijk is dat je laat voelen wat je wil of waar je naar op zoek bent.

giphy-17.gif

Erken je eigen kwaliteiten en zwaktes

Zelfkennis is het begin van wijsheid. Stel jezelf de vraag: wat voor een persoon ben ik? Een teamspeler, een leider of toch eerder een volgzaam type? Je zwaktes verzwijgen is geen goed idee. Wees hier eerlijk over en laat zien dat je je sterktes gebruikt om aan je zwaktes te werken. Een handige tool om je eigen zwaktes en sterktes te ontdekken is de sollicitatiehacker. Deze kan je werkelijk helpen om indruk te maken op je toekomstige werkgever.

giphy-18.gif

Weet met wie je gaat babbelen

Je werkgever gaat jou waarschijnlijk al eens googelen of facebooken. Waarom doe jij niet hetzelfde? Als je weet met wie je gaat spreken is het nooit slecht om de detective in jezelf naar boven te halen en te ontdekken welk vlees je in de kuip hebt. Het kan je maar verder helpen.

giphy-20.gif
De eerste indruk

De eerste indruk is belangrijk maar laat dat nu net het moment zijn dat de zenuwen op zijn strakst staan. Als het je kan helpen, de persoon die de sollicitatie zal afnemen is ook maar een mens. Ook voor hem/haar is het een eerste kennismaking. Probeer hier gewoon rekening te houden met de standaard dingen. Zorg voor een verzorgd uiterlijk en smile!

20

Neem je tijd

Als je niet direct het antwoord op een vraag weet blijf je vooral rustig. Neem je tijd om op een vraag te antwoorden. Als je snel op vragen probeert te antwoorden loop je het risico dat je er iets uitflapt. Durf ook extra uitleg te vragen als je iets niet begrijpt. Let wel op dat je gefocust overkomt. Geef geen dromerige indruk. Probeer ook al op voorhand op vragen te anticiperen. Denk eens na over mogelijke vragen die ze zouden kunnen stellen.

giphy-16.gif

Vermijd overbodige stress

Te laat komen is het laatste wat je wil doen. Stippel je reisweg dus uit. Indien je in een drukke stad moet zijn kan je misschien enkele dagen op voorhand je gps al eens instellen en kijken hoelang de reistijd op dat specifieke moment is.

Weeg ook voor jezelf af of je het openbaar vervoer wil nemen. Vaak is de trein of bus onderhevig aan vertragingen. Indien je voor de auto kiest heb je de situatie iets meer in de hand. Al loop je natuurlijk het risico in een file terecht te komen.

giphy-14

Meer weten over je persoonlijkheidsprofiel? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *