Wereldkampioen Jasper (17): “Karate heeft mij doen openbloeien”
Talent

Wereldkampioen Jasper (17): “Karate heeft mij doen openbloeien”

Onze leden weten ons regelmatig te verrassen met hun talenten. Toen hij negen jaar oud was werd Jasper (17) uit Hoeselt op slag verliefd op karate. Hij had daarvoor al gevoetbald en getennist, maar tijdens een sessie karate op school was hij meteen verkocht. Minstens drie dagen per week gaat hij trainen en bijna wekelijks doet hij mee met wedstrijden. En harde werkers zoals Jasper worden beloond, hij is namelijk dit jaar wereldkampioen geworden in de categorie Tanto (gevecht met messen)!

Had je ooit verwacht wereldkampioen te worden?

Jasper: “Nee, helemaal niet. Ik ben samen kampioen geworden met mijn vriend Yentll. We zijn al Europees kampioen, dus we waren wel verheugd op het kampioenschap. Maar dat was wel een heel andere ervaring. Het WK was veel groter en er waren veel meer deelnemers. Het was erg spannend.”

Een wedstrijd win je of verlies je. Hoe ga je daarmee om?

Jasper: “Winnen vind ik natuurlijk altijd leuk, maar ook als ik verlies kan ik daar heel goed tegen. Wanneer ik verlies krijg ik lessen van mijn Sensei (n.v.d.r: leraar in de Japanse gevechtssport) over wat ik fout heb gedaan en waar ik de volgende keer op moet letten. Hij geeft me dan tips over hoe ik beter kan worden. Voor mij is daarom niet altijd het winnen dat belangrijk is. Het is tenslotte een leerproces.”

Ben je van plan om meer en meer te groeien in je sport?

Jasper: “Ik hoop dit jaar Belgisch kampioen te worden in een andere stijl van karate, namelijk multistijl. Dat is een toernooi waarin alle stijlen van karate samenkomen. Het toernooi is dus erg groot. Ik moet er heel hard voor werken, maar ik kijk ernaar uit. Als ik 18 jaar word, kom ik in een andere categorie terecht. Een hele uitdaging voor mij, maar dat zie ik volledig zitten.”

Welke kwaliteiten denk jij dat je nodig hebt om een wereldkampioen te worden?

Jasper: “Vooral een groot doorzettingsvermogen. In het begin lijkt karate heel gemakkelijk, alsof het niets is. Maar karate is iets waar je aan moet blijven werken. Het is een langdurig proces. Drie jaar geleden dacht ik om ermee te stoppen. Toen had ik echt een dipje. Ik won geen wedstrijden meer. Ik zat in een hogere categorie en daar lukte niets meer. Maar vanaf het moment dat ik terug een wedstrijd had gewonnen, heb ik zo’n boost gekregen dat ik het terug volledig zag zitten. Ik wilde nog harder trainen en toen ging het weer super.”

Krijg je veel steun vanuit je omgeving?

Jasper: “Ja, vooral van mijn mama. Zij is er altijd tijdens wedstrijden. Ook geef ik nu trainingen aan kinderen. Het geeft mij een echte boost om deze kinderen te begeleiden en hen te laten zien wat ze allemaal kunnen bereiken als ze hard werken. Zij supporteren ook voor mij tijdens een wedstrijd, wat mij extra motiveert.”

Heb je een goede raad voor jongeren die zoals jij een sport willen beoefenen?

Jasper: “Doe vooral iets wat je heel graag doet. Na een paar keer iets anders te proberen heb ik nu iets gevonden dat ik supergraag doe en ik ga elke keer met plezier naar de training. Vroeger stond ik banger in het leven. Dankzij karate en vooral mijn Sensei heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ook buiten de trainingen is hij een grote vriend voor de kinderen, hij leeft echt voor ons. Hij is degene die er grotendeels voor gezorgd heeft waar ik nu sta. Hij is dan ook erg fier op Yentll en mij omdat wij wereldkampioen zijn geworden. En ik ook.”

Schrijf je in bij een sportvereniging? Dan kan je een beroep doen op de sportpremie van je ziekenfonds. Lees er alles over op onze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *